2017-02-28
 19:30:00

Tisdag 28 Februari - När hemmet brinner ner, del 2

 
 
 
 Klockan är alltså 22.00, 2h in på branden och huset står i lågor.. Har pratat med tjejerna i efterhand som sa att de fick reda på innan mig att vårt hem skulle brinna ner till grunden. Jag stod och virrade i chock, såg mitt hem försvinna allt mer medan de stod bredvid mig för att hålla tårarna tillbaka. Bilden är tagen kring 00.00.
 
Tiden var knapp, jag fick kring 22.30 eller något reda på att mitt hem liksom de andras skulle brinna ner till grunden. Jag kunde aldrig i min vildaste fantasi gissa att mitt hem som låg längst ner på botten skulle försvinna framför mig.. Huset är i sten, branden borde gå att släcka snabbt var min tanke men eftersom den är en gammal byggnad som blir allt mer ostabil pga vatten och värmen kunde man inget göra.. 
Rökdykare frågade om det var något viktigt minne vi ville ha, här är jag knappt medveten om vad jag gjorde eller sa. Min hårddisk, några foton och Lilly-Lee`s smyckesskrin med doppresenter var det jag kom på med hjälp av tjejerna..
 
Väl där fick jag liksom de andra på nedersta våningen för att följa med in några minuter med rökdykarna för att ta med något jag ville ha.. Här var kroppen i chock, hjärnan stängde ner och magkänslan försvann.. Vad väljer man ut av saker i sitt hem när allt är ditt och du aldrig skulle flytta en meter utan att ta med det? Alla materiella ting kan ersättas men guldkornen du samlat på dig, minnen och det som inte kan ersättas kan inte beskrivas.. Väl inne var det enda jag kom ut med mina två kuddar och mina sminkborstar, ja ni läste rätt. Ångesten som kom sedan, varför tog jag inte det och det men kroppen och hjärnan kunde inte tänka. Det var säkert1- 2dm vatten på golvet, det sprutade från taket ur eluttagen.. Det var rök och gjorde ont i bröstkorgen av att andas, byggnaden var ostabil och hade inte de fantastiska brandmännen tagit med LIllys nalle från farmor, hennes prinsessklänningar och små korgar som de låg mest skräp i samt lite kläder, ja då hade vi inte haft någonting... Tyvärr är allt kraftigt rökskadat och låg i vatten så inte orkat tagit tag i det ännu ..
 
På väg från de som nu mera inte var ett hem utan ett eldhav kör jag in i en bil, som tur var bara baklyktans plast som gick sönder och inga bucklor men brandmannen bad mig åka.. Att jag satte mig i bilen och körde från platsen kan jag nu i efterhand inte förstå..
 
Tisdagen var en mardröm, livet var ett enda mörker. Kunde inte äta, sov knappt 1h den natten och vaknade upp i tårar. Allt vi byggt upp är borta, saker, minnen och det vi kämpat för att få till ett trivsamt hem. När man för en gång skull trivs och inte skulle byta det mot något som helst i världen så sker detta, ofattbart.
Samtidigt som hoppet släcktes kom det en sken av ljus när folk började slänga ut livlinor genom bidrag, kläder och omtanke, hur tackar man tillräckligt?
 
Nu väntade alla samtal, möte med räddningsledare och hyresvärd, ringa försäkringsbolaget och börja om, livet kändes som en mardröm. Magkänslan är borta, jag vet inte vem jag är och vad jag ska göra. Ser inte morgondagen och vet inte vart vi ska ta vägen....
 
Del 3 kommer snart...
2017-02-27
 23:37:00

Måndag 27 Februari - När hemmet brinner del 1

 
 
Tidställt inlägg,
 
Vill börja med att rikta ett stort tack till alla fantastiska medmänniskor där ute, som bidrar med kläder, pengar och saker i denna mardröm. Att se vårt hem brinna ner till grunden framför oss och inse att allt vi byggt upp, vårt hem är nu mera en hög med aska.
 
Försöker skriva ihop detta i tre delar, jag har stängt ner och försöker ta en dag i taget..
 
Kom hem efter thaiboxningen med dottern, klockan var 19.50. Ser en polis utandör huset och första tanken är att någon blivit skjuten eller liknande. Folk står utanför, det kommer ut kraftigt med rök från tredje våningen och grannens barn kommer ut gråtande och kramar om mig. Tar en stund att förstå vad som hände men alla var ute förutom en kvinna som är instängd på översta våningen...
 
Ringer Elin, tänker att jag måste berätta vad som händer. Eftersom vi bor eller bodde kanske man nu mera säger i nedre mitten tänkte jag att det var lugnt, jag kommer kunna ta våra saker sedan och eftersom det brinner måste jag fixa en tillfällig bostad... Branden sprider sig, tänkte att eftersom det är stenhus borde det gå att få bukt på problemet snart. Huttrar, står i tunna kläder och tennisskor. Tänkte att jag går in och hämtar min dator för den kommer jag behöva, stoppa ner den i en väska och går ut, ser nu att hela holken brinner och glaset går sönder. Kommer på att dotterns hamster står kvar inne i rummet så beslutar mig för att snabba mig in igen. Hör någon på höjden skrika "spring inte in igen" men gör det ändå. Sliter med mig buren och just som jag springer ut faller något från taket bakom mig ner från tredje våningen.
 
Räddningstjänst kommer till platsen, en kvinna är kvar på tredje våningen och inser att de är den granne som vi alla känner till har problem. Vi står och ser hur det blir allt mer övertänt på övervåningen och snart brinner hela vindsvåningen med de lägenheter som är där uppe... Brandmännen lyckas få ner kvinnan via en brandstege motvilligt och gapande. Det dröjer inte länge innan vi får reda på att det är en anlagd brand och en man som bor med kvinnan sprang efter hjälp då hon hotat att tända på.
 
En sotsvart människa i aska kommer mot oss i snön, försökte vända Lilly mot mig för att inte behöva se men hon såg precis som mig vad som skedde. Nu var alla ute vad vi visste, grannar samlades och vi försökte prata ihop oss. Min första vän dyker upp efter ca 30min och eftersom jag inte visste mer än att min bostad kommer bli vattenskadad så stannade vi kvar...Tankarna här var bara att detta händer inte, jag kommer kunna gå in imorgon o hämta lite saker även om det bara är rök och vattenskdat.
 
Tiden går, huset brinner och rökdykare och räddningsledaren frågar om det finns något vi väll rädda. Här kom det ikapp mig, jag har chansen att ta det nödvändigaste. Vad vill man ha i detta läge, vad är nödvändigt att plocka med sig förutom hårddisken? Allla saker som inte kan ersättas för pengar, minnen framförallt.
 
Klockan blir kring 22 och vi får klart för oss att huset kommer brinna ner till grunden..
 
 
2017-02-19
 18:25:33

Söndag 19Februari - Shake it off

 
 

En oväntad vändning startade denna helg, började fundera på vem jag brukade vara och vem jag faktiskt vill vara. Personen som ladda om för att köra vidare. Nu är jag på det igen, om det är något man lärt sig genom åren är det att motgångar sällan inte medför något bra, allt sker av en anledning måste jag tänka.
 
Helgen har ändå rullat på fint, blev hockey i Njurunda på fredagskvällen efter 6h konstant pluggande, fick in uppgiften i tid tack vare att jag kunde bolla tankarna med en vän som tack och lov var ledig.. En trevlig fredag med lite konstiga vändningar..
 
Lördagen, mys med mini & besök av favorittjejerna som kikade över ett par timmar. Sällan man får till det så att alla är lediga och kan ses men nu äntligen, vad har man gjort för att förtjäna så fantastiska vänner. Så mycket fint dessa 10år av vänskap gett mig och en hel del jäkla massa tok också såklart.. Senare på kvällen kom Hasse över för att vara barnvakt till mini, en tjejkväll med Cissi & kikade på Fifty shades. Helt klart godkänd även denna, skulle behöva lite mer av denna krydda i vardagen skämt och sido.
 
Nu ligger vi här, osociala & stirande på film. Mini fick bestämma söndagens planer så vi begav oss till Alnöbadet för några timmars plaskande, Lilly har blivit grym på att simma så det är riktigt kul att se hur glädjen lyser i henne när hon slipper simma med puffar. Efter badet tog vi en tur förbi Candyworld & en promenad ute i det härliga vårvädret, känner hur mycket lättare livet känns nu när solen skiner. Varit mörkt för länge så lite vårsol kom inte en dag försent, passa på att ta till vara på vädret så gott man kan.
 
Hoppas ni haft en trevlig helg, kram
#